"Джерело вічного щастя і символ неземної
насолоди ...
Предмет загального обожнювання і інструмент зваби ...
Такий різний, але незмінно смачний ...
Дорогоцінний подарунок всьому Людству"
«Їжа богів»
Напевно, жоден інший продукт не стає
предметом таких палких суперечок, як… Таємничий, ліричний, терпкий, ароматний,
містичний… Твердий і піддатливий, солодкий і гіркий, глянцево-блискучий і
текуче-мутний, егоїстичний,
самозакоханий як і все прекрасне, самодостатній і впевнений. Йому байдуже, що
ви до нього додасте: підсмажений фундук, карамелізований мигдаль, м’які
родзинки чи пряний кунжут. Він все одно залишиться собою. Це продукт, який протягом свого існування
пережив трансформацію від гіркого ритуального напою до вишуканого десерту. Це
продукт, який піднімає настрій, дарує задоволення та неймовірну насолоду. Ним
ласують діти і дорослі, чоловіки і жінки, на свята і в будні. Він став дуже популярним в сучасному цивілізованому
світі. Його легко можна побачити на прилавках магазинів різних країн в усіх
куточках світу.
Шоколад… Його історія розпочалася
з моменту, коли древні племена Майя і Ацтеків виявили чудові властивості какао...
Якщо вірити легенді, першим європейцем, якому довелося спробувати
какао, став Кристофор Колумб, що був поважно почастований напоєм жителями
острова Гайана на початку 16 століття ( якщо вірити історикам, це відбулося в
1502 році ).
У Європі шоколад для простих людей був практично недосяжним,
коштував чималих грошей і використовувався тільки як ліки. У професійних вбивць
того часу шоколад одержав славу завдяки своїй здатності вміло маскувати смак
отрути.
Першими людьми, яким довелося скуштувати какао,
були Мокая і Омелько, які жили на південному сході Мексики близько 1000 років
до нашої ери.
Назва «шоколад»
походить від слова майа «xocolatl», що означає «гірка вода».
Майя використовували шоколад в хрещеннях і одруженнях
іноді замість крові під час церемоній. При похованні імператорів часто залишали
ємкості з шоколадом поруч з ними.
- Католицька церква колись прирівнювала вживання шоколаду до
з єретичної поведінки, включаючи богохульство, вимагання, чаклунство.
Під час Другої Світової війни німцями була розроблена
вибухівка, покрита шоколадом. Після порушення зовнішньої оболонки, протягом
семи секунд, відбувався вибух тонкої внутрішньої сталевої бомби.
На першому місці за споживанням шоколаду знаходиться
Швейцарія: до 22 фунтів шоколаду в рік на кожну людину. Показники Австралії та
Ірландії залишаються на рівні 20 і 19 фунтів у рік на людину, відповідно.
Сполучені Штати займають 11 місце, тут на кожного жителя припадає по 12 фунтів.
Англійська шоколадна фабрика «Cadbury» в 1842 році випустила першу шоколадну плитку у
світі.
Перша
механічна машина з виробництва шоколаду була виготовлена в Барселоні (Іспанія),
у 1870 році.
У 1875 році
швейцарець Даніель Петер виявив спосіб перемішування згущеного молока,
використаний його другом Генрі Нестле, з шоколадом, для створення першого
молочного шоколаду.
За один рік у світі виробляється
до 3 мільйонів тонн шоколаду, що становить трохи менше половини врожаю кави.
Танення шоколаду в роті людини може привести до більш
тривалого ефекту «ейфорії», ніж поцілунки.
Шоколад
бадьорить , тому що в какао-бобах наявний кофеїн. У невеликих дозах кофеїн
здатний підвищити фізичну і розумову працездатність організму, що дасть
можливість позитивної реакції на мінливі зовнішні обставини.
Він
покращує настрій. Відомо, що в какао-бобах є амінокислоти, триптофан, які
сприяють утворенню так званого «гормону
щастя».
Шоколад
уповільнює старіння шкіри: німецькі вчені
припускають, що флавоніди, що знаходяться в шоколаді, поглинають
ультрафіолетове випромінювання, яке допомагає захистити шкіру і збільшити
приплив крові, у кінцевому рахунку, покращує її зовнішній вигляд.
Знижує
ризик появи цукрового діабету та ожиріння, здатний запобігти розвитку
серцево-судинних захворювань, покращує пам’ять, перешкоджає утворенню різних
виразок в організмі людини, є потужним антиоксидантом, його солодкість є
джерелом глюкози, необхідної для розумової
діяльності.
Це хороше джерело енергії. Основна
кількість енергії потрапляє в організм за рахунок жирів, а в складі шоколаду їх
достатня кількість. У невеликих кількостях корисний дітям, він позитивно впливає
на зростання молодого організму.
Гіркий шоколад перешкоджає утворенню карієсу, надаючи антибактеріальний
ефект ротовій порожнині, покращує пам'ять . У складі шоколаду багато вітамінів
групи В, РР, мікроелементів: калій, кальцій, залізо, мідь фосфор та інші!
Проте,
незважаючи на всю користь цього диво-продукту, з ним важливо не переборщити.
Оптимальна доза становить приблизно від 20 до 25 грамів на день. Шкода
від вживання чорного шоколаду може бути в тому випадку, якщо у людини алергія
на деякі його компоненти або ж вона страждає на захворювання цукровим діабетом.
Коментарі
Дописати коментар